Data publikacji: 2020-06-09
Autor: Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Dr hab. Piotr Rzymski był gościem podcastu dr Erin Staire, nowojorskiej lekarki, autorki książki o diecie i zdrowi oraz właścicielki kliniki wellness. Rozmowa dotyczyła niebezpieczeństw związanych z suplementami diety opartymi o mikroalgi.

Trwająca 45 minut rozmowa była pierwsza z serii „Causes or Cures”, podcastów prowadzonych przez dr Staire. Jej tematyka nawiązywała do badań prowadzonych w Zakładzie Medycyny Środowiskowej, które dotyczą zastosowania i niebezpieczeństw związanych z wykorzystaniem suplementów opartych o sinice z rodzaju Arthrospira i zielenic z rodzaju Chlorella.

Rozmowy można wysłuchać pod tym linkiem.

Publikacje dotyczące omawianego tematu:

1. Henao, E.; Murphy, P.J.; Falfushynska, H.; Horyn, O.; Evans, D.M.; Klimaszyk, P.; Rzymski, P. Polymethoxy-1-Alkenes Screening of Chlorella and Spirulina Food Supplements Coupled with In Vivo Toxicity Studies. Toxins 2020, 12, 111.

2. Rzymski, P.; Budzulak, J.; Niedzielski, P.; Klimaszyk, P.; Proch, J.; Kozak, L.; Poniedziałek, B. Essential and toxic elements in commercial microalgal food supplements. Journal of Applied Phycology 2019, 31, 3567–3579.

3. Rzymski, P.; Jaśkiewicz, M. Microalgal food supplements from the perspective of Polish consumers: patterns of use, adverse events, and beneficial effects. Journal of Appliego Phycology 2017, 29, 1841–1850.

4. Rzymski, P.; Niedzielski, P.; Kaczmarek, N.; Jurczak, T.; Klimaszyk, P. The multidisciplinary approach to safety and toxicity assessment of microalgae-based food supplements following clinical cases of poisoning. Harmful Algae 2015, 46, 34–42.

Artykułu popularno-naukowe poświęcone powyższej tematyce:

1. Piotr Rzymski. Spirulina i chlorella: superfoods czy supermit? Tygodnik Polityka.

2. Piotr Rzymski. Co drzemie w mikroalgach. Blog Tygodnika Polityka 'Przez Żołądek do Zdrowia’.