Data publikacji: 2018-12-24
Autor: Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

21 grudnia 2018 r. gościem red. Cezarego Łasiczki w TOK FM był dr hab. Piotr Rzymski. Rozmowa dotyczyła produkcji mięsa w warunkach in vitro i innych alternatywach wobec obecnego przemysłu hodowli zwierząt.

Audycja trwała 40 minut i poruszała techniczne, prośrodowiskowe i ekonomiczne aspekty związane z produkcją mięsa w warunkach in vitro. Nie zabrakło również takich tematów jak produkcja wołowinowych burgerów bez… wołowiny oraz krowiego mleka pozyskiwanego z genetycznie zmodyfikowanych drożdży. Temat wzbudził duże zainteresowanie słuchaczy.

Podcastu posłuchać można tutaj: OFF Czarek i dr hab. Piotr Rzymski – TOK FM

Ponadto polecamy artykuły dr hab. Piotra Rzymskiego na blogach popularno-naukowych oraz w prasie ogólnopolskiej, które dotyczą powyższych tematów:

  1. Kto i dlaczego obawia się mięsa in vitro?
  2. „Etyczny karp” na wigilijnym stole. Już niedługo
  3. Ustawa o in vitro. Mięsie in vitro. Odsłona pierwsza
  4. Krowie mleko nie od krowy
  5. Niemożliwie bezmięsny burger wybawieniem dla środowiska?
  6. U progu globalnej zmiany. Cywilizacja 2.0