Popularyzator Dietetyki 2020 to dziewicza edycja konkursu mającego na celu aktywizację studentów dietetyki w Polsce do upowszechniania treści dotyczących żywienia człowieka w oparciu o dowody naukowe, a zarazem w sposób przystępny dla niespecjalistów. Organizatorem jest Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej wraz z Zakładem Medycyny Środowiskowej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Patronat honorowy objął Rektor UM w Poznaniu, prof. dr hab. Andrzej Tykarski.
Na konkurs wpłynęły 73 artykuły, które spełniły wymogi regulaminowe. Ich autorami byli studenci wszystkich roczników kierunku dietetyka na uczelniach państwowych i prywatnych. Łącznie reprezentowali aż 19 szkół wyższych. Wyniki ogłoszono 5 listopada br. podczas wirtualnej gali prowadzonej przez prof. dra hab. Pawła Bogdańskiego i dra hab. Piotra Rzymskiego oraz transmitowanej na profilu Facebook konkursu.
„To prawdziwe święto polskiej dietetyki! Zainteresowanie konkursem przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. Niezwykle ciekawe i dojrzałe parce, odważne i racjonalne postawy studentów wszystkich lat dietetyki z wielu uczelni naszego kraju świadczą o ogromnym potencjale przyszłych absolwentów do aktywnego udziału w budowaniu wiarygodnego i efektywnego systemu edukacji, profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych. Promowanie ciągłego podnoszenia kwalifikacji zawodowych opartych na rzetelnych, dobrze udokumentowanych i niebudzących wątpliwości osiągnieciach naukowych jest prawdziwym wyzwaniem dzisiejszych czasów. Wszyscy uczestnicy konkursu Popularyzator Dietetyki 2020 zasługują na uznanie i wyróżnienie” – mówi prof. Paweł Bogdański.
„Młodzi ludzie są pełni pasji, chęci i ambicji – trzeba więc tworzyć im pola, by mogli się wykazać. Pisząc artykuły do naszego konkursu mogli rozprawiać się z mitami związanymi z żywieniem człowieka, wskazywać na niebezpieczne przekonania dotyczące niektórych diet, zwracać uwagę na czynniki kształtujące postawy żywieniowe czy podkreślać związki produkcji żywności ze stanem środowiska” – mówi dr hab. Piotr Rzymski. „Chcieliśmy zasiać nasiona, podlać je, a teraz doglądać, by kiełkowały. Bardzo liczymy na to, że uczestnicy konkursu będą kontynuować popularyzację dietetyki opartej o dowody naukowe, będziemy dalej im w tym pomagać”.
Proces oceny nadesłanych artykułów przebiegał trzyetapowo: wpierw nadesłane artykuły sprawdzono pod względem formalnym, zaślepiono i skierowano w zrandomizowany sposób zespołom do zaopiniowania. Jury, złożone z 13 osób reprezentujących nauki biologiczne, medyczne i o zdrowiu oraz środowisko dziennikarskie, kwalifikowała najlepsze prace do ostatniego etapu, w którym były one punktowane. Te, które uzyskały najwięcej punktów zostały nagrodzone i wyróżnione. Będą również systematycznie publikowane na blogu dietetycznym Tygodnika Polityka „Przez Żołądek do Zdrowia”.
Nagrodzono i wyróżniono łącznie 10 prac, których autorzy byli studentami Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, Wyższej Szkoły Uni-Terra oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu.
Organizatorzy konkursu zapowiadają kolejne edycje.
Oto zwycięzcy:
Prace nagrodzone:
I miejsce
Karolina Kobrzyńska, Warszawski Uniwersytet Medyczny – „Jesteśmy uwięzieni w tkance tłuszczowej?”,
II miejsce
Karolina Jachimowicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – „Czy reklamy telewizyjne wpływają na wybory żywieniowe dzieci?”,
III miejsce
Aleksandra Kurczyńska, Uniwersytet Medyczny w Łodzi – „Czy zieloną krwią można leczyć człowieka?”,
III miejsce ex aequo
Roksana Smyrek, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu – „Owady – jedzenie przyszłości?”.
Prace wyróżnione:
1. Karolina Leśniewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – „Jak czuć się lepiej z niedoczynnością tarczycy?”,
2. Aleksandra Browarczyk, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – „Suplementy diety – czy są niezbędne?”,
3. Katarzyna Piskorz, WS Uni-Terra w Poznaniu – „Buszujący w zbożu, czyli największe mity dotyczące diety bezglutenowej”,
4. Karolina Wijas – Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, II rok SUM – „Tłusty nabiał – wróg czy sprzymierzeniec?”,
5. Wiktoria Stanisławska, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu – „Dietetyczne mity”,
6. Dobrochna Kwarta, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu – „Dlaczego po sytym obiedzie przychodzi ochota na „serniczek”. Poznaj zjawisko sytości specyficznie sensorycznej.